Muszlimokat kérdezek az iszlámról

ures_targyalo.jpgÖsszefoglaltam, hogyan látom a menekültkérdést, ebben az iszlám helyzetét. Nagyon sok véleményt hallottam/olvastam már - értelemszerűen a nem-muszlimoktól. Ezért arra kérem az idetévedt olvasót, ha van muszlim ismerősük, mutassák meg nekik a kérdéseimet.

 

  1. Mivel bizonyítható, hogy az iszlám is sokszínű - s hogy létezik, különösen Európában, egy változata, mely elfogadja az itteni törvények elsőbbségét, a vallási-ideológiai sokszínűséget, a szekuláris államot?
  2. A világ különböző részein (Távol-Kelet, Közép-Afrika, USA) van-e "jellegzetes iszlám"?
  3. Igaz-e, hogy az iszlám/arab országok között Szíria az (európai értelemben vett) nyitottabb társadalmak közé tartozik?
  4. Joga van-e Európának az un. "hódító iszlám" ellen védekeznie?
  5. Egy magyarországi muszlimnak annyi köze van a párizsi, brüsszeli merényletekhez - mint nekem Breivikhez vagy a romagyilkosságokhoz - vagy akár az inkvizícióhoz. Nekem ehhez semmit sem kell bizonygatnom - de mi kell ahhoz, hogy egy muszlimon se kérjék számon a terror-merényleteket?
  6. Az iszlámnak nincsen egyháza - minden mecset önálló - de létrehozható-e olyan mecsetek közti szövetség, melyek elfogadják az 1. pont szerinti feltételeket?
  7. Joga van-e Európának az 1. pont szerint szelektálni - vagy erre csak a tartós letelepedés, menekült-státus megadása esetén lehet szükség?
  8. Lehet-e arra kötelezni az iszlám hívőket, hogy gyerekeiket világi iskolába (is) járassák? (Ugyanis léteznek M-on egyházi iskolák).
  9. Ha a 6.-ra nem a válasz: lehet-e arra kötelezni a nem-világi iskolákat, hogy az alaptantervet oktassák?
  10. Szükséges lenne-e minden iskolában - a hitoktatás helyett - olyan ismeretekre, melyek az eltérő vallások, jellegzetes kultúrák megismertetését szolgálják? (Szerintem igen - minden felekezeti és világi intézményben is.)
  11. Kötelező-e a muszlim nőknek a (legalább) kendő-viselet? (Tudtommal nem - pl. a törököknél sem az.)
  12. A mindennapi életben mi különbözteti meg látható módon a muszlimokat pl. az "átlagmagyartól"?
  13. Elvárható-e egy muszlim közösségtől, fellépjen a terrorizmus ellen? (pl. rendőrségi feljelentés).
  14. Hogyan lehetne optimalizálni a menekültek befogadását? (Alapos de megbízható szűrés, csak a minimálisan szükséges időben.)
  15. Ahogy látom: az európai (így a magyar) iszlám közösségek emancipációjával nincs nagy gond, de mi kell ahhoz, hogy ez - főleg az újonnan jöttek esetében - máshol is megvalósuljon?
  16. Hasznosabb lenne-e a szétszórt elhelyezés - vagy jobb, ha egy tömbben történik? (Ez utóbbira rossz példa a párizsi helyzet.)
  17. Van-e esély egy muszlim egyház kialakulására? (Ha jól értem, a jelenlegi hitelvek és gyakorlat alapján nem, mivel nem válik el a vallás és az állam.)
  18. Van-e esély a "szekuláris" iszlám megteremtésére? (ld. 1. pont.)
  19. Mik a feltételei - és esélyei - egy tartós, békés megegyezésnek az "Olajfák hegyén"? (Ugyanis szerintem ez lesz az utolsó lépés a megbékélésben.)
  20. A férfi és nő közötti különbség mennyire következik a vallásból, s mennyire a helyi szokásokból? http://feketeagnes.hu/csador-es-bikini/
  21. Muszlim szempontból mik a látható, ill. csak érzékelhető különbségek ők és a nem muszlimok között?