Geo

2019.aug.16.
Írta: Geo_ 2 komment

Neolib bolsi - a környezetről

 tetrahedron-2070950_960_720.jpg

 

Előzmények:

https://geo1.blog.hu/2019/08/12/egy_neolibsi-komcsi_feljegyzesei

https://geo1.blog.hu/9999/12/31/neolib_komcsi_a_tarsadalom_fenntarthatosagarol

https://geo1.blog.hu/2019/08/14/neolib_komcsi_a_kulturarol

Tovább

Neolib komcsi - a társadalom fenntarthatóságáról

 tetrahedron-2070950_960_720.jpgEgyenlőtlenség, kapcsolatok, demokrácia…

Egy társadalmat akkor tekinthetünk fenntarthatónak, ha ehhez léteznek gazdasági alapok, összetartja a kultúra, s alkalmazkodni képes a környezetéhez. Más megközelítésben: ha létezik kohézió, egymás iránti szolidaritás és bizalom, a társadalmat méltányos, lehetőleg mindenki által elfogadott szabályok irányítják, ahol az egyének megtalálják a helyüket.
https://geo1.blog.hu/2019/08/12/egy_neolibsi-komcsi_feljegyzesei - folytatása

Tovább
Címkék: Napi, Demokrácia, Holnap

Azok a koalíciós évek - azám!

azok_szekeres.JPGSzinte egy időben olvastam a Bajnai kormányról szóló Frontsebészet és a Horn 4 évéről szóló Azok a koalíciós évek c könyveket. Hogy teljes legyen a szál, ide kell fűzni Németh Miklóst is. Három miniszterelnök, akik pozitív módon „beírták a nevüket” a magyar történelembe – s akik regnálása után jelentős politikai veszteséget szenvedett az őket támogató MSZP.

Tovább

A demokrácia jövőbeni technológiája

 

dontpanicorganise.jpgMilyen esélye van a demokráciának a mesterséges intelligencia korában?  Az írás védőbeszéd egy harmadik út mellet, túl a technokrata szkepszisen és a digitális utópián.

Peter Thiel, amerikai befektető szerint a demokrácia egy „elavult technológia”. Ennek mond ellen Daniel Dettling, jövőkutató egy kommentjében. Valóban a demokrácia végjátéka zajlik?

Tovább
Címkék: Demokrácia, Holnap

Nekünk most előre kell lépni

orban_elhizott.jpgAhol valaki azért élvez védelmet, azért nem vonható felelősségre a tetteiért, mert a hatalom berkein belül van, ott kiszolgáltatják az embereket a gátlástalanságnak és az erőszaknak. Ezt mi visszautasítjuk. Mi kiállunk az áldozatok, az emberi méltóságukban megsértett polgártársaink mellett. Ránk számíthatnak. Nem nyugszunk, amíg mindenki meg nem kapta a neki járó erkölcsi, jogi és anyagi elégtételt.

Tovább

Le a globalizációval – éljen a planetáris tudat!

img_0540b.jpgÚgy tűnik, hogy ma csak az lehet korszerű, aki egyben globalizáció és egyben kapitalizmus kritikus. (Ami a gyakorlatban -minmum verbális- „ellenességet” jelent). Rendben, akkor beszéljünk a planetáris tudatról és a magántulajdonról, valamint az áruk, szolgáltatások előállításáról, cseréjéről. Lányi és Schiffer Andrásoknak ajánlom.

Izgalmas előadások próbálták meg tisztázni, hogy mi is az az ökopolitika.

Tovább
Címkék: liberalizmus, Holnap

Európa csendes, újra csendes, elzúgtak forradalmai...

 

marc_kialtvany.JPGElmúltak a március 15-i rendezvények – csendben, látható következmények nélkül. Orbán úr besüvöltötte hablatyait a Nemzeti Múzeumnál – az ellenzék pedig egy igencsak korlátozott habzású ünneplést(?), tüntetést(?) tartott. Pedig lehet, hogy valami olyan született, aminek még nagy jelentősége lesz. https://alfahir.hu/2019/03/15/marciusi_kialtvany_parlament_jobbik_ellenzek.

Tovább
Címkék: Napi, Demokrácia

Civil, citoyen, NGO

dontpanicorganise.jpgA modern tömegpártok kialakulása baloldali, mozgalmi hagyományból ered. Dalárdák, önképzőkörök – majd szakszervezetek bázisán épültek ki a szociáldemokrata pártok. A jobboldal mozgalmi alapját alapvetően az egyházakhoz köthető szervezetek jelentették, mint pl. cserkészet, nőegyletek. A „boldog nyugaton” önkéntes tűzoltóságok, dalárdák jöttek létre – s kialakultak a karitatív és jótékonysági szervezetek. Az elit számára az angol/amerikai klubok és alumni szervezetek, majd sportklubok adtak társadalmi keretet a kapcsolatok ápolására, fenntartására.

Tovább

Nemzeti érzés, szuverenitás, érdek, identitás

06_gorillas.jpgAmikor a kutas azt mondja, hogy ne tankolj benzines kocsiba gázolajat – hiszel neki. Pedig valószínűleg ő sem tudja, hogy mikortól benzin, petróleum vagy gázolaj az, ami kijön a finomítóból. De amikor egy politikus nemzeti szuverenitásról, nemzeti érdekről beszél – annak érdemes utánanéznünk. Valószínűleg hazudik.

Tovább

Gulyás Gergő felfújja magát

06_gorillas.jpgRégóta figyelem a tevékenységét – minden bizonnyal ő lesz lakóhelyem parlamenti képviselője. Bátor ember. A Fidesz alelnöke, frakcióvezetője, s tán nem érzi elég jelentősnek magát, s úgy hiszi, ha Kis Jánosra támad, ezzel az ő ázsiója is növekszik. Teszi ezt olyan nyilvánvaló hazugságokkal, csúsztatásokkal, hogy ez ilyen stílusú embert még a Tik-Tak presszóból is páros pofonokkal küldenék haza.

Tovább
Címkék: Napi, Demokrácia