Geo

2020.jún.21.
Írta: Geo_ Szólj hozzá!

A 168óra és az igazság bajnoka

gulyas-orban.JPGA járvány „felvezető szakasza” a nyár elejére lefutott. Megpihenünk, de mivel ma sincs vakcina, továbbra sem lazíthatunk. A második fordulóra várunk. Ebben az átmeneti helyzetben kérdeztük a kormányzati tájékoztató szeánszok fejét, a Miniszterelnökséget vezető minisztert: mennyire tartós a siker? Ami a következő években a gazdasági recesszió világában vár ránk, az az eddigieknél is nagyobb áldozatot kíván. A gazdasági várakozások tervezhetetlenek. Mit rontottunk el, mit tettünk helyesen? Gulyás Gergelyt kérdeztük.

Tovább
Címkék: Napi

Egy neolib komcsi – és a vírus

tetrahedron-2070950_960_720.jpgA Facebook lehetővé teszi, hogy pár éves emlékeinket felidézzük, s rácsodálkozzunk, mi minden történt akkor, éppen mi foglalkoztatott. De nem kell túl messzire mennünk, naptárunkban is megnézhetjük, hogy 1 hónapja is miről vitatkoztunk, milyen rendezvényekre jártunk:  a klíma- és környezetvédelem, a közjó[i], a fenntarthatóság, a demokrácia voltak a nagy témák. Most mindent visz a vírus – s innen visszanézve lehet izgalmas leellenőrizni a korábbiak állításaink érvényességét.

Tovább
Címkék: Demokrácia, Holnap

Társadalom és hálózatok

halo_tip.jpgA világot felfoghatjuk hálózatok hálózatának, melyben minden alkotóelem/entitás maga is erősebb vagy gyengébb kapcsolatban van másokkal, s így kialakulnak a hálózatok, melyek maguk is kapcsolatban vannak más hálózatokkal. (Messze nem tartom magam a téma szakértőjének – de igyekszem megérteni, s azt találtam, hogy minimum a dolgok leírására, szemléltetésére alkalmas, s ez akkor is így van, ha a dolgok matematikájához nem értek.)

Tovább
Címkék: Napi, Demokrácia

Vissza a jövőből - azután előre

koves.JPG Olyanokkal lehet jót beszélgetni, netán vitatkozni, akik nézete közel áll a mienkhez. Bár az ő „eszmetársai” szívesen minősítenek engem neoliberálisnak – de Köves Alexandra[i] ilyen. Egyrészt sokkal optimistább vagyok nála: az AI, robotizáció terjedésével egyre inkább megközelíthetőnek tartom azt az állapotot, hogy az alapvető emberi szükségletek kielégíthetőek legyenek – de pesszimistább, hogy ezt sikerül-e fenntartható módon elérni, hiszen túllaktuk-túlfogyasztottuk a bolygónkat, illetve hogy az általa javasolt megoldásoknak mi a realitása.

Tovább
Címkék: Holnap

A demokrácia halott – de miért (is)?

 Scheiring Gábor Egy demokrácia halála (Budapest: Napvilág kiadó, 2019[i])

 korte.jpgIzgalmas, bár nem könnyű olvasmány. Izgalmas, mert a rendszerváltás utáni átmenetről ír, hogy újfajta megközelítéssel írhassa le az Orbán rezsimet. Nem könnyű, hiszen nagyon széleskörű tanulmányokon és irodalmon alapulnak az elemzések – olyanokon, melyek szerzőinek csak töredékét ismeri egy magamfajta érdeklődő. (Elismert tudósok: Szalai Erzsébet, Szelényi Iván, Bozóky András értékelései, Révész Sándor átfogó kritája után bátorság vagy botorság még hozzászólni?) Ugyanakkor van egy kitétel, mellyel vitám van: a „demokrácia mint osztálykompromisszum” szembeállítása az „absztrakt liberális szerződés”-sel: pontatlannak tartom, másrészt ez az értelmezés és gyakorlat maga is hozzájárult a demokrácia gyengüléséhez.

Tovább

Neolib komcsi - a társadalom fenntarthatóságáról

 tetrahedron-2070950_960_720.jpgEgyenlőtlenség, kapcsolatok, demokrácia…

Egy társadalmat akkor tekinthetünk fenntarthatónak, ha ehhez léteznek gazdasági alapok, összetartja a kultúra, s alkalmazkodni képes a környezetéhez. Más megközelítésben: ha létezik kohézió, egymás iránti szolidaritás és bizalom, a társadalmat méltányos, lehetőleg mindenki által elfogadott szabályok irányítják, ahol az egyének megtalálják a helyüket.
https://geo1.blog.hu/2019/08/12/egy_neolibsi-komcsi_feljegyzesei - folytatása

Tovább
Címkék: Napi, Demokrácia, Holnap

Azok a koalíciós évek - azám!

azok_szekeres.JPGSzinte egy időben olvastam a Bajnai kormányról szóló Frontsebészet és a Horn 4 évéről szóló Azok a koalíciós évek c könyveket. Hogy teljes legyen a szál, ide kell fűzni Németh Miklóst is. Három miniszterelnök, akik pozitív módon „beírták a nevüket” a magyar történelembe – s akik regnálása után jelentős politikai veszteséget szenvedett az őket támogató MSZP.

Tovább

A demokrácia jövőbeni technológiája

 

dontpanicorganise.jpgMilyen esélye van a demokráciának a mesterséges intelligencia korában?  Az írás védőbeszéd egy harmadik út mellet, túl a technokrata szkepszisen és a digitális utópián.

Peter Thiel, amerikai befektető szerint a demokrácia egy „elavult technológia”. Ennek mond ellen Daniel Dettling, jövőkutató egy kommentjében. Valóban a demokrácia végjátéka zajlik?

Tovább
Címkék: Demokrácia, Holnap
süti beállítások módosítása