TGM és fogalmak: populizmus, demagógia, baloldal

placeholder.png http://hvg.hu/velemeny/20160106_TGM_Populizmus_nincs

Ha TGM nem esszét ír - így nincsenek idézetek, forrás-megjelölések, stb - akkor könnyen érthetően s mindig figyelemre méltóan ír. Nem árt, ha tisztázunk fogalmakat:

Javaslom, legyünk megengedőbbek a populizmussal szemben, értve ez alatt, hogy az elitellenesség a kasztosodott, oligarchikus rétegre vonatkozik - s a demagógiát kárhoztassuk, amikor a túlzott leegyszerűsítésről, részigazságokkal való manipulációról van szó. A két fogalmat - szerintem hibásan - sokan szinonimaként használják, ugyanazt a jelentést tulajdonítva nekik, csak éppen az egyiknek görög, a másiknak latin az eredete.

Így könnyebb helyzetben lennének a liberális/polgári/parlamentáris demokrácia hívei is, akik érzékelik a kormányerők demagógiáját, ugyanakkor nehezen tudnak különbséget tenni, amikor a legnépszerűbb napilapban baloldali szerzők a kormányzati kommunikáció sikerességét olvassák az ellenzék fejére, hogy lám, így is lehet - most akkor demagógnak vagy populistának kellene lenni? Támogatni, netán szervezni kell azt, hogy valós vitákban szakmai szervezetek, civilek, s akár egyének is elmondhassák a véleményüket - de még időben lépjenek fel a bázisdemokrácia és a népszavazás feltétlen híveinek szándékai ellen. Mert ha valaki, akkor a mai ellenzék a saját bőrén érezhette, milyenek is az álságos népszavazási kérdések, mit jelent egy "nemzeti konzultáció".

(A baloldaliság fogalmának értelmezésébe most nem mennék bele - érezhetően az lehet TGM gondja, hogy a kommunizmus és/vagy a marxizmus igencsak negatív értelmet kapott a történelemben, így az antikapitalizmust teszi a baloldaliság követelményévé. Pedig hogy hol a bal - csak akkor tudjuk, hogy hol van a közép.)

A baloldal - értsünk ezalatt most bármit is - egyébként nem lehet elit-ellenes, hiszen szüksége van képzett és tanult emberekre, hiteles vezetőkre nekik is

Címkék: Napi