Kultúránk - s mit mond a ChatGPT?

si_csanyi.JPGAz un boldogság vagy jól-léti indexben a finnek, dánok vezetnek - s hogy mi miben vagyunk mások,magyar-dan_hofstede.jpg miért vagyunk jóval hátrébb ebben a sorban, a megfejtéshez a https://chat.openai.com/chat segítségét kértem.

 

(A két ország különbözöségét Hofstede alapján a legegyszerűbb szemléltetni)

Mostanában poénkodtam, hogy a chat OpenAI mennyire pontatlan tud lenni pl. személyek konkrét adataival kapcsolatban. Viszont úgy tűnik, szofisztikáltabb témákban - jobban teljesít.

Amit kérdeztem: Egy ország - mint pl Magyarország kultúrája hogyan, mennyi idő alatt változtatható meg, hogy az hasonló legyen a dán vagy finn kultúrához?
A válasz: Egy ország - mint pl Magyarország kultúrája hogyan, mennyi idő alatt változtatható meg, hogy az hasonló legyen a dán vagy finn kultúrához?
A kultúra és változása rendkívül összetett és hosszú távú folyamat, amely számos tényezőt befolyásol. Ezek közé tartoznak a történelmi események, gazdasági és társadalmi változások, kulturális csere és globalizáció hatásai, valamint az oktatási és nevelési rendszerek.
A kultúrák közötti különbségek mértéke azonban nem csupán az idővel, hanem a kultúrák közötti távolsággal is összefügg. A Dánia és Finnország kultúrájától való eltérésnek több száz éves történelmi, politikai és társadalmi háttere van, amelyek alakították és alakítják a kultúrájukat. Az ilyen mélyen rögzült kultúrális eltérések átfogó változása rendkívül nehéz és hosszú folyamat.
Csak az oktatás és a nevelés terén tett erőfeszítéseket, a kulturális csereprogramokat és a nyitott kommunikációt, amely befolyásolja a kulturális különbségek csökkentését és a kultúrák közötti együttműködés előmozdítását. Ennek eredménye a kultúrák közötti különbségek csökkenthetők és az eltérések mértéke változhat a hosszúképpen folyamat során. Azonban az ilyen változások sebessége és mértéke változó lehet a kultúrák közötti eltérések és a különböző tényezők sajátosságaitól függően.
*** Felvetés
Ez igaz - de akik akarnak és tudnak az oktatáson és a nevelésen, azok már törvénykezéssel, szabályozással is rá tudnak segíteni. S ilyen mennyi időre van erre szükség?
**** Újabb válasz
Az időbeli változások gyakran nagyon lassúak és hosszú távú hozzáállások lehetnek, mivel az emberek állása és viselkedése, valamint az értékek és normák kialakulása hosszabb időt vesz igénybe. Az oktatás és a nevelés általában hosszabb lehet befektetés, amely idővel hatékony, de nem mindig azonnal. A jogszabályok és a szabályozások hatékonyak bizonyos dolgok szabályozásában, de nem feltétlenül változtatják meg az emberek hozzáállását vagy viselkedését. A kultúrák közötti különbségek megszüntetése, vagy csökkentése hosszabb, fokozatos folyamat, amely nagyfokú elkötelezettséget és koordinációt igényel az oktatás, a média, a politika és a civil szervezetek részéről. Ennek az időkeretet nehéz meghatározni, mivel a változó és sok tényezőtől függ.
*****
Valami ilyesmit tudtam volna magam is válaszolni - hiszen régóta foglalkoztat ez a kérdés. Egy egyén gondolkodásmódját a család, az oktatás és a társadalom maga képes alakítani. Ha csak az oktatást tekintjük, akkor kell 1-2 év a pedagógiai program elkészítésére, kell egy új tanár-nemzedék, s keresztül kell, hogy fusson az oktatáson - talán nem túl sok, de azért évtizedek kellenek ehhez. S ezután jön még az, hogy majd ezek az emberek hogyan nevelik a saját gyerekeiket, hogy alakítják ki - s tartják be - az új társadalmi normákat. Melyek a célkitűzéseink, s ezek elérésére hogyan ösztönzünk.celkituzes.jpg

osztonzes.jpg

Címkék: Demokrácia, Holnap