Ákos, Orbán és a PR

orban_a_vegvari_vitez.jpgEgykori főnököm kedvenc szavajárása volt a "P...ba a Részletekkel!" Ez azt jelentette, hogy ő a fontos dolgokra szeretett koncentrálni. A politikában viszont pont az ellenkezőjét jelenti: hogyan lehet eltakarni a lényeget.

Ez jutott eszembe, amikor Balogh Ákos Gergelyt hallottam Havas műsorában. Ő annak a Mandiner-nek a főszerkesztője, ahol nagyjából tisztességesen szemlézgetnek a különböző oldalak írásai közül, egyben - a szerkesztők szándékától függetlenül - gyülekező helyet biztosítanak a véleményszabadság korlátait igencsak feszegető fasisztoid névtelen kommentelőnek. S ő az, aki rendszeres meghívottja a Klubrádió, ATV műsorainak - s kétségtelenül létező kormány-kritikája mellett azért valahogy mindig a kormány szándékait, tetteit elfogadhatóbbá tevően érvel. Szerintem most átlépte ezt a határt.

14:40 környékén: Ebből a szempontból teljesen igaza van a magyar miniszterelnöknek, amikor kezdetektől fogva azt mondta, hogy Európa külső határainál szigorú határvédelem, lehet jönni, viszont a külső határokon történjen meg a döntés...

Tegyük túl magunkat egy pillanatra azon, hogy egy "autentikusabb" Baloghtól is tudhatjuk, hogy ez a kormányzat a legerkölcstelenebb eszközöket is beveti hatalmi politikája érdekében, ennek csak egyik finomabb formája, ahogy Orbánt próbálja meg az egész világnak utat mutató politikusként beállítani. Azt az embert, aki Magyarország határainál gondolta megvédeni Európát, aki egyetlen menekültet sem akar befogadni, aki tudatos letámadásról, Európa elfoglalásáról paranoizál, s "kezdetektől fogva" mindenfajta valós együttműködést elutasított - legyen az a Frontex vagy bármely szomszéd ország.

Minden bizonnyal Orbán 6 pontjából táplálkozhat ez a piedesztál építés - ebben igyekezett megfogalmazni az elképzeléseit. Legyen az én rosszindulatomnak tudható, hogy erre az a kínai mondás vezethette: ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére. Ezekkel az iránymutató, Európa sorsát megváltoztató javaslatokkal van néhány probléma: mikorra megfogalmazódtak, már az ET előtt feküdt Junkcker javaslat-csomagja, Orbánéit nem is tárgyalták - de azért készült egy értékelés is.

Persze, sokan mondják, hogy nem szabad Orbán szavait értékelni - hiszen össze-vissza beszél, rezzenéstelen arccal mást- és mást. Arra azért kíváncsi leszek, ha majd Ákosnak arról kell beszélni, mit is jelentsen az a friss orbáni állítás: nem véletlen a bevándorlás, kitervelt és irányított akció zajlik. Kiknek a részéről? Balog úr még tényként állította, hogy Szaúd-Arábia az egyik tettes - de akkor hol a nemzeti büszkeségünk, hogy az ilyen ellenségünktől kuncsorgunk üzletért? Oroszország és Törökország szerepéről már több tényt is hallani/olvasni - de hát ezek az országok a legfontosabb barátaink!

Mivel magam a kezdetektől nem pusztán emberjogi, vagy valóban keresztényi kérdést láttam a menekült/migránskérdésben, jogosan írhatnék a különböző kormányzati és kormányfői meg- és kinyilatkozásokról - pl. arról, hogy valójában hány embert is érinthet a több 10 milliós tömeget érintő népvándorlás - de ezt megteszik helyettem mások.

Ezért csak az a javaslatom: ha valaki olyasmit akar írni, hogy a "...magyar miniszterelnök ... kezdetektől fogva azt mondja..." - akkor az objektivitás kedvéért tegyen hozzá egy apró "is"-t.

(S ha valaki úgy gondolja, hogy a címadással én is PR-oltam egy kicsit - akkor nem tudom céfolni :-)

Címkék: Napi