Hogyan, s mennyiből valósítható meg egy előválasztás?

kockarda.jpgSokan, sokat írtak az előválasztásról. A vélemények elég lehangolók - hisz nem képesek egymással szóba sem állni. Megoldás még csak lenne. Mások szerint, ha le is ülnének, a programokat, identitásokat nehéz/lehetetlen összeegyeztetni. De ha van szándék - van hozzá technológia is.De még mindig megmarad az az érv, hogy "túl sokba kerül, nincs rá pénz. Érdemes ezen elgondolkodni.

A megoldás - nem a sajátom. Mivel Facebookon szereplő beírások nyilvánosak: innen az alapötlet, amiről tovább diskuráltunk

Amit leszűrtem:

1. Szükség van a népességnyilvántartásból vett adatokra a regisztráció ellenőrzéséhez (Név, Lakcím) (ennek költségét 1-2 százezer forintra saccolom)

2. A regisztrációt végző önkéntesek, szervezetek végzik, így lehetnek pártok is

3. Regisztrációs adatok összevetése a népességi adatbázissal (önkéntes munka)

4. melyet egy független szervezet kezel, s kiadja a személyre szóló azonosító kulcsot (önkéntes munka)

5. A szavazás fizikai hátterét biztosító webszerveren (mintegy 1 millió forint) a szavazások lebonyolítása, jelöltek anyagainak bemutatása (önkéntes munka)

Ez alapján tetszőleges számú fordulót lehet lebonyolítani, Önkéntes munkával.

Működhet a rendszer úgy is, ha a regisztrációhoz, annak hitelesítéséhez nem akarják felhasználni a népességnyilvántartási adatokat. Valószínűleg található olyan szervezet, mely ingyen biztosítja a szükséges tárhelyet. 

Elképzelhető, hogy - főleg vidéken - helyiséget kell bérelni, ahol regisztrálni lehet.

Mindezek alapján azt mondhatom, hogy az előválasztás informatikai hátterének megteremtése nullától pár millió forintig terjedhet.

Ha az a megoldás lesz a befutó, mely szerint az internetes adatokat országos közvélemény-kutatásokkal kell "normalizálni", akkor ez szintén jelenthet alkalmanként kb. 1 millió forintot.

A jelölt szervezeteknek, egyéneknek további költségeket jelenthetnek a viták, fórumok tartása, a reklám-anyagok elkészítése. Az egész szervezése, menedzselése is munkát igényel - meggyőződésem, hogy ez szintén történhet "önkéntes" alapon.

A fentiek alapján számomra egyértelmű, hogy az előválasztásnak nem lehet anyagi korlátja.

Címkék: Napi