Nem előválasztás a cél!

business_is_bus.jpgTöbbször érveltem már az előválasztás mellett - néha azonban úgy tűnik, mintha ez célként fogalmazódna meg.

Úgy gondolom, a cél csak az lehet, hogy le kell bontani a NER-t, mert csak így lehet vissza/felállítani a jogállamot, visszaszorítani az állami rangra emelt pofátlan korrupciót, s esély legyen a jövőt megalapozó oktatás kialakítására, s valódi társadalmi és szakmai viták alapján alakuljon ki az oktatás, nyugdíj és egyéb szakpolitikai területek programja.

Ezen belül el kell felejteni, hogy ki az ellenzék legnagyobb ereje (s így "maga köré szervezheti" az ellenzéket), ki a "legkeményebb ellenfele", ki tartja magát a leghitelesebbnek, a legjópofábbnak, a szakmailag legfelkészültebbnek, stb, stb. A sikerhez két feltételnek biztos, hogy teljesülnie kell:

  1. Közös miniszterelnök jelölt: nem az számít, hogy kit támogat az ellenzék "legnagyobb ereje", ki a "legkeményebb ellenfél", ki tartja magát a leghitelesebbnek, a legjobb szónoknak, szakpolitikusnak, humorosnak, stb. A legfontosabb az, hogy az "ellenzék" beálljon mögé, s arcot adjon ennek a mozgalomnak. (Személy szerint annak örülnék, ha a vezető képességek, a programok kidolgozottsága számítana - de hát én is csak ezen a világon élek...)

(Azt persze el kell kerülni, ahogy Falus Ferencet saját stábja - vagy éppen annak a hiánya - lehetetlenítette el...)

  1. Egy ellenzéki jelölt a választókerületekben: ennek a jelöltnek a miniszterelnök jelölt programját kell képviselnie, ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján az egyéni körzetekben is az legfontosabb, hogy ki áll a jelölt mögött. Az egyéni eredmények csak néhány százalékkal térnek el a listás eredményektől - igaz, éles helyzetben ez a néhány százalék is fontos lehet. (Pontosan megítélni nem tudom, de érzésem szerint inkább hátrány-, mint előny lenne, ha valamelyik jelölt egy jelenlegi párt elkötelezett tagjaként indulna - s ebből csak néhány körzet jelent kivételt.)
  2. Közös lista: nem számoltam bele a két, szükséges feltételbe - ugyanakkor az előzőek alapján nagyban segítené a választókat, ha ugyanazt a nevet, logót látja a listán és az egyéni jelölt mellett... Ugyanakkor tudom, a legnagyobb ellenállás itt várható a pártok részéről. Óriási káosz lenne, ha külön listán szerepelne az Együtt, az LMP, s a többiek... Meggyőződésem, hogy egy egységes választási mozgalomra, választási pártra lenne szükség - a pártoknak pedig félre kellene tenniük a logóikat, zászlóikat, amíg a legfontosabb dolgot el nem végezték.

Mindehhez jó eszköz lehet az előválasztás.

 

Címkék: Napi