Ellenzék - egy nap híreiből

atomium.jpgEgy nap híreiből: Három eltérő ellenzéki szerep.

Az LMP szerint a kormány és a kormánypártok sem veszik komolyan az alaptörvény-módosítást, az ellenzéket pedig csupán statisztának, és nem partnernek tekintik.

Nem vesznek részt a jövőben a parlament munkájában a DK országgyűlési képviselői, mindannyian végleg kivonulnak. Erről döntött a hétvégén rendkívüli ülésén a DK elnöksége, értesült az Index.

A médiumok tulajdonosi hátterét, annak esetleges aránytalanságát vizsgáló bizottság felállítását szorgalmazta Molnár Gyula, az MSZP elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Három eltérő ellenzéki szerep. S ebben most nem az az izgalmas, hogy vajh' melyik is legjobb - hanem az eltérésben. Mindegyik szerepnek van és lehet előnye vagy hátránya. Mert kritizálni kell a kritizálandót - de változik-e ettől valami? Egy illiberális ál-parlament bojkottja teljesen logikus lépés - de ezzel elveszti azt a lehetőséget, hogy hozzászóljon, a bizottságokban ellenőrizze a kormány működését, s nem szembesítik azzal, hogy "nem a munkáját végzi, nem képviseli a választóit". Ugyancsak hasznos lehet az alternatívák felmutatása, vizsgáló bizottságok kezdeményezése - hiszen sajtó megjelenést biztosít, ha többet nem is lehet elérni vele.

E rendszer ellenzékeként viselkedni - fából vaskarika, szinte teljesen értelmetlen. Sőt, ha a hagyományos ellenzéki szerepeket alkalmazzák, azzal csak legitimálják a rezsimet.

De bármilyen megoldást választanak - csak a közös fellépésnek lehet bármilyen eredménye, hatása. Ez akkor is igaz, ha csak a választási törvény módosítása az a cél, amihez az összefogás biztosítható (ld. az LMP törekvése) - vagy magának a rezsimnek a leváltása, amit a többiek fogalmaznak meg.

(Korábban az volt a véleményem, hogy hozzon már létre +2 frakciót az ellenzék, s a frakció-pénzeket adják be egy választási mozgalom alapjába. Tárgyalni pedig bármikor leülhetnek a kormány-erőkkel, ha úgy kezdik, hogy rendben, vegyük ezt a témát, csak előtte néhány kérdést is oldjunk meg - pl. választási törvény, AB, s néhány sarkalatos pont - ha pedig ezekben a fontos kérdésekben nem hajlandó megegyezni a Fidesz, fel kell állni.)

Címkék: Napi