Életképes lap? A Népszabi halálára

nep_no_szabadsag.jpgNem én mondom: 20 ezres eladott példányszám mellett, kiegyenlített hirdetési piacon már életképes lehet egy szeriöz print lap is. Mivel ilyesmiről szó sincs, mi tehet életképessé egy lapot, amikor tudjuk, hogy világjelenség a lapok visszaszorulása? Anélkül, hogy értenék hozzá, néhány ötlet, javaslat:

  1. A Népszabadság kivégzése miatti hangulatban sok előfizetőt lehetne megszerezni egy jó, akár internetes kampánnyal.
  2. Akár kisebb adományokkal is össze lehessen dobni olyan előfizetésekre, melyek a vidéki, elzárt közösségekhez juttatják el a lap példányait.
  3. Előfizetők vagy adományozók számára extra tartalmak is elérhetőek legyenek - pl. archívum, egyedi írások, stb. (Hasonló gyakorlatot követ a Portfolio vagy a Heti Válasz is).
  4. Az internetes megjelenést összekapcsolni egy aktív videó "rovattal". (Ebben nem lenne szégyen tanulni az Index-től, 444-től - de a NOL-nak is volt egy ilyen külön rovata.)
  5. Az internetes oldalon több vélemény jelenjen meg, mint a print változatban - hasonlóan a MANCS-hoz, HVG-hez.
  6. Bizonyos minőségi kritériumoknak eleget tévők számára állandó publikálási lehetőség biztosítása - NOLBLOG. Az ezekhez való hozzászólást, kommentelést a támogatók/előfizetők számára lehetne korlátozni. A blogolók egyben felajánlják posztjaikat a print változatban való - akár térítés nélküli - közlésre.
  7. Hirdetés-szervezői kampány: a nyilvánosság segítségét is kérve kell a hirdetőkhöz fordulni, hogy látszódjon: milyen az összefüggés az adott médiumnak juttatott hirdetések és a példányszámok között.
  8. Minden valószínűség szerint a Népszava és a Vasárnapi Hírek maradhatnak életben a piacon. Nem ismerem ezek tulajdonosi- és beleszólási viszonyait, de téglajegyeket lehetne kibocsátani a háttér biztosítása, de az esetleges MSZP befolyás csökkentése, illetve kiváltása érdekében is.
Címkék: Napi