Nekünk Tahrír kell

lajos_holttest.jpgOlvasom egy újbaloldali hozzászólását a liberális demokráciákról: " Tökéletesen megérett ez a modell a pusztulásra." - ami TGM anti-kapitalizmusának egy kevéssé szofisztikált értelmezése. (Az un. jobboldali liberalizmus-ellenességre nem is érdemes szót vesztegetni - jellemző, hogy az mno-n folyó vitában maga TGM is elsősorban e kritikák megalapozatlanságáról tartotta fontosnak írni.)

Persze, hogy lehet kritizálni a fennálló rendet - magam is tudok ilyet ajánlani. Ugyanakkor nehezen tudok mit kezdeni az "újbaloldali" kritikákkal - még akkor sem, amikor javaslatokat is megfogalmaznak. Legyen példa egy amúgy színvonalas, s mindenképp lényeges témáról, a nemnövekedésről. Amíg nemnövekedés gondolata a folyamatos gazdasági növekedés által okozott kihívásokra adott válasz, alternatív gondolkodási irány, melynek célja egy igazságosabb társadalomba és élhetőbb környezetbe történő átmenet elősegítése, békés és demokratikus módon - nincs gond. Próbálják, próbáljuk ki - s ha működőképesek, hasznosak, akkor ám legyen. (A kétségeket máskor, máshol kellene megbeszélni, pl: a helyi gazdaságok ki tudják-e elégíteni pl. az élelmiszerek tömeg-igényét; az újraelosztás - növekedés nélkül - elég erőforrást tud-e biztosítani a szegénység, a környezeti károk felszámolásához; a fogyasztás csökkentése hogyan érinti az embereket; hogyan, mennyi idő alatt alakítható át az emberek mentalitása; ha elterjed a szívességi gazdaság - hol termelődnek meg az adók; az FNA bevezetése sem pusztán szándék kérdése - és a sor folytatható.) Állítom, hogy az új gazdasági modellek, a közvetlen és részvételi demokrácia formát az un. liberális demokrácia keretei között tesztelhető, kipróbálható. De!

A gond a radikális elutasítással van - ebben a jobb- és a baloldal szóhasználata szinte egybecseng. (Globális finánctőke, oligarchák, korrupt elit, stb.). Nagyon úgy tűnik, hogy ez a demagógiába hajló populizmus a szélsőjobb számára hoz hasznot - szinte az egész Európában.

A magyarázatot egy tőlünk viszonylag távolabbi példa szimbolizálja: Egyiptomban képzett, demokratikus szemléletű fiatalok az interneten kezdték el szervezni az ottani "tavaszt". Sikerült is kivinni az embereket az utcára - ahol viszont valóságosan csak a Muzulmán Testvériség tudott megjelenni szervezett erőként.

Kedves baloldali barátaim: nekünk Tahrír kell?

Címkék: Holnap