Baj van... Casting reloaded?

vak-f.jpgBotka László bejelentkezett miniszterelnök jelöltnek - nincs ezzel semmi baj, az ő dolga, becsületes kiállás, vállalja a megmérettetést.

Az MSZP beáll Botka mögé - logikusnak tűnő lépés, de ezzel már kurv@ nagy baj van, mivel hivatalosan is elkezdődött a casting.

Korábban megpróbáltam összegyűjteni, hogy milyen ellenzéki lépések képzelhetők el a 2018-as választásokra. Ebben csak a pozitív szándékú megoldások szerepeltek - az nem, hogy egy párt azzal indít, hogy eleve megnevezi a maga jelöltjét, amit úgy is le lehet fordítani: "Fogjunk össze - mindenki álljon be mögénk!".Lényegében a 2014-es modell, amikor visszaéltek azzal, hogy megkerülhetetlen szereplői az összefogásnak.

Bevallom, nem TUDOM, hogy melyik változat lehet sikeres - ehhez komoly közvélemény-kutatásokra lenne szükség, hiszen ami a számomra elfogadható, az nem biztos, hogy másoknak is az. (Nem kérdezte senki, de elárulom: szerintem a leg fairebb megoldás az lenne, ha civilek, pártok jobbtól a balig egy előválasztáson létrehoznának egy árnyék-parlamentet, létrehoznának egy árnyék-kormányt, s megneveznék a közös, konszenzusos miniszterelnök-jelöltet. )

Nem részletezem, hogy az egyes megoldásoknak - a választási rendszer módosításának kikényszerítésétől az egységes választói mozgalomig - SZERINTEM milyenek az esélyei , mert csak az érzéseimre hagyatkozhatnék. De abban BIZTOS vagyok, hogy sikeres miniszterelnök-jelölt NEM lehet pártpolitikus. Azt is TUDOM, hogy nem lehet elővarázsolni a cilinderből egy olyan felkészült, karizmatikus, népszerű, szép, nagy, erős és okos jelöltet, aki máról holnapra kiáll, s győzelemre vezeti a NER-t eltörölni szándékozó erőket. De BIZTOS található(k) olyan, hiteles személyek, akik mögé/mellé felsorakozhat a demokratikus ellenzék. Minden bizonnyal törékeny lenne egy ilyen szövetség - de 500 nap alatt el lehet végezni az új köztársasági közjogi megalapozását, meg lehet kezdeni a maffia-állam felszámolását, az állami politika szintjére emelt korrupció megszüntetését, a legfontosabb területek (egészségügy, oktatás) konszolidációját. Igen, szakértői kormányt tartok célszerűnek - melynek vezetője széleskörűen elismert szakember lehet. (Majtényi László tisztességét, közjogi felkészültségét senki sem kérdőjelezheti meg. Surányi György elfogadható partner a piaci liberálisoktól az újbaloldalig.) A jelölt lehet a sikeres polgármesterek egyike - korábban ebbe a sorba tartozott maga Botka László is, de pártpolitikusként más megítélés alá esik, mint pl. Wittinghof Tamás vagy Gémesi György. Negyedik jelölt Karácsony Gergely lehetne - ő semmiképpen sem "2010 előtti".

Félreérti az előválasztást, aki azt keresi, hogy kinek a legnagyobb a támogatottsága - mert azt, akinek a legszélesebb, így a győzelemre is legesélyesebb. 

(Az már csak hab a tortán, hogy még a jelölések módjáról, technikájáról sem egyeztek meg a felek...)

Címkék: Napi