Hogy áll a Botka projekt?

 gyurcsanybotka-284x213.jpgÉrdemes szelektálni a sok program lehetőség közül. Így eljutottam egy szoci rendezvényre - nyilvánosnak hirdették, de szinte az az érzésem volt, hogy kukkolok...

Érdekes volt: több, egykor első vonalbeli politikussal sikerült beszélgetnem, olyanok, akik még ma is gyakran szerepelnek a médiában... Nem jegyzeteltem, ezért a helyreigazítások elkerülése érdekében szándékosan keverem az elhangzottakat és az érzéseimet...

Vártak, készültek valamire: egyeztettek más pártokkal, készültek a stratégiai műhelymunkák - de a "Botka projekt", a maga 4 pontjával meglepte őket. Botkát személyében alkalmas jelöltnek tartják, kevés olyan politikus van, aki fiatal, képes a megújulást szimbolizálni, ugyanakkor komoly eredményeket tud felmutatni. A korábbi elképzelések - előválasztás, választási mozgalom - így mentek a levesbe, az MSZP kényszerpályán mozog. Érthető, hogy baloldali párt baloldali programot hirdet - de a választásokat középről szokták megnyerni, kormányozni onnan lehet - s nagyon kétséges, hogy a Jobbiktól vissza lehet-e a hódítani a korábban elvesztett szavazókat. S igaz, hogy nőtt a szegénység - de van az országban 2-3 millió ember, akik kedvezményezettjei az egykulcsos adónak, a rezsicsökkentésnek - s egy ekkora tábor már képes eldönteni a választásokat. Gyurcsánnyal kapcsolatban többé-kevésbé kritikusak (hiszen van, aki közvetlen munkatársa volt, s van, akivel konfliktusa) - de a "Gyurcsányozást", a DK beszántásának a taktikáját, főleg ennek nyilvánvaló meghírdetését, elhibázottnak tartják. Közös ellenzéki listára nem látnak esélyt - jelenleg a koordinált indulás is kétséges... Botkának arra van szüksége, hogy a kampánya következő fázisában a középosztálynak is legyen mondanivalója. Mivel személy szerint már nem érintettek - nem akarnak aktívan, pozícióban politizálni - valószínűleg nem a személyes sértődés beszél belőlük, amikor nem értik, hogyan is lehet különbséget tenni a 2010-ért felelősök és a bizalomra továbbra is érdemesek között. A mostani MSZP nagy igyekezetében mindent megtagad, ami 2010 előtt történt - de már ez az elhatárolódás vezetett el oda, hogy 2010-ben nem volt semmi mondanivalója a pártnak. S 2010 után is követtek el szarvashibákat - elég a 2014-es választásra gondolni. S akárhogy is nézzük, ebben, ha különböző mértékben is, de mindannyian részesek voltak. De kíváncsian várják a listát. (Tuskó Hopkins megoldása lehet az iránymutató. Hogy tudod elkerülni, hogy feltűnjön, nem vagy rajt egy listán? Egyszerű: neked kell felolvasnod.)

Az egy közös miniszterelnök, egy közös lista, egy közös program, egy közös EVK jelölt - ebből biztos, hogy minden nem valósulhat meg, az ősszel még lesz ebben változás. "Csak még időben" - fogalmazták meg a vágyaikat.

(Korábban arról lehetett hallani, hogy Lengyel László stratégiai tanácsai alapján vállalta el Botka, hogy beszáll a jelöltségbe, és Pogátsa Zoltán ideológiája alapján született meg a "Fizessenek a gazdagok" program. Bizonyára van kapcsolatuk Botkával - de a közvetlenségben nem hiszek. Az köztudott, hogy Lengyel fogalmazta meg, hogy Magyarországon is az olasz megoldás lehet sikeres - ahol egy ismert professzor, majd egy sikeres polgármester volt képes egy győztes koalíciót összegründolni. Lengyel biztos, hogy nem az MSZP-s hátteret ajánlotta volna - hanem azt, hogy Wittinghof Tamás, Gémesi György, Tóth József és még néhány, ismert és sikeres polgármester álljon ki mellette. S bármennyire is összecseng a két program - közvetlen kapcsolat esetén nem Pogátsa cáfolta volna a program realitását.)

A következtetéseket mindenki vonja le maga.

 

Címkék: Napi