Orbán le tudná-e győzni Orbánt?

szakallas_orban.jpgTanmesénkben az egyik az ellenzéki (OE), aki a való életben 2010-ben azután 2/3-ot szerzett – a másik a hatalomban lévő (OH), aki már 2006-ban olyan hatalmi helyzetben volt, mint a mai.

2006-ban Orbán 13,5 %-os hiánnyal kalkulált – ilyen „alapon” ígért 14. havi nyugdíjat, s Gyurcsány ígéreteinek a többszörösét. Egy uralkodó O ezt nem hagyná szó nélkül (ahogy valójában a vitán az rendítette meg Orbánt, amikor Gyurcsány rákérdezett: ha annyit beszél a költségvetésről, árulja el, mit is tenne ez ügyben – s Orbánnak ezután nem volt válasza. Tán itt vesztette végképp a lehetőségét annak, hogy valamennyire is becsülete lehessen.)

Az Uralkodónak feltűnt volna, hogy hiába hozza nyilvánosságra őszödi beszédének szoftosabb változatát - http://nol.hu/archivum/archiv-408891-220096 - erre OE láthatóan nem reagál, helyette, jóval később, egy értelmetlennek tűnő cikksorozatot jelentet meg  https://24.hu/kozelet/2016/09/09/orban-vizvalasztoi-idezetek . OH-nak biztos feltűnne, hogy ez nyílt mozgósítás, itt valami készül – s tán az is feltűnik, hogy kétes alakokkal mozgolódnak OE emberei. Mindenestre magasabb készültségi fokozatba helyezi a TEK-et, s újabb Pegasus licenszeket vásárol.

Ha minden óvóintézkedés ellenére eljut a vágott hangfelvétel a közrádióról, annak vezetője azonnal hívná OH-t: főnök, mit tegyünk, előbb-utóbb ezt le kell adnunk, hisz nem csak nekünk adták le – s biztos összehoztak volna egy politikai vitaműsort a hazugságokról, s a „nem kell félni, nem fog fájni” s OE kampányának bemutatása mellett, mintegy mellékesen, azt az öt mondatot is lejátszanák…

A TEK megvédte volna az MTV-t, OE nem tarthatott volna nagygyűlést az Astoriánál…

orban_elhizott.jpgOE semmit sem ért volna a népszavazási kezdeményezésével, a bíróság – kinek vezetőjét azután az OBH elnöki posztjával kínáltak meg - nem ítélte volna törvényesnek Gaskóék sztrájkjait, harsány röhögés kísérte volna a költségvetés visszavonását követelő „50 Fideszes szakember” petícióját. OE szimplán elvesztette volna a 2010-es választásokat…

(Félreértés ne essék: mindez valóban nem menti fel Gyurcsányt, hiszen nem szorítottak pisztolyt a fejéhez, hogy bármi áron is, de nyerje meg a 2006-os választásokat – de azt vegyük észre, hogy a politikai egy erőtérben játszódik, s nagyon nem mindegy, hogy az ellenzék él-e a demokráciában számára legfontosabb szereppel, a hatalomban lévők ellenőrzésével, vagy csak a saját hatalmi szempontjait veszi figyelembe. Teljesen egyértelmű, hogy az „ellenzéki Orbán” nem győzhette volna le a „hatalomban lévőt”, s hogy a 2010-es kétharmad nem a „hazudtunk reggel, éjjel, este” miatt következett be. De a poszt nem is erről akar szólni - hanem a Fidesz petíciójáról.)