Nép, szavazz - verd szét a demokráciát

vak-f.jpgAkarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező telepítését?

Akarja-e, hogy Magyarország adjon segítséget a szíriai polgárháború menekültjeinek?

Képes-e beletörődni, hogy az általunk önkéntesen választott nemzetközi közösség olyan döntéseket is hozhat, melyek nem feltétlenül tetszenek nekünk?

Képesnek tartja Magyarországot, hogy segítséget nyújtson néhány ezer menekültnek?

Akarja-e Orbán Viktort Magyarország örökös miniszterelnökének?

Akarja-e, hogy a NER-huszárok végre elhúzzanak a közéletből?

Tisztességesnek tartja-e, hogy Magyarország miniszterelnöke aláír egy nyilatkozatot, mely a kvóta rendszer végrehajtására szólít fel - majd hazatérve népszavazást kezdeményes e rendszer ellen?

Akarja-e, hogy hazánkat a legönzőbb, legmegvetendőbb országnak tartsák Európában?

Akarja-e, hogy akkor is a szuverenitásunkra hivatkozzunk, ha az árt az országnak?

Bármelyik fenti kérdést fel lehet tenni - valójában ugyanarról szól. De ki,s hogyan fogja ezt elmagyarázni?

Eddig is óvtam az ellenzéket, hogy túlzottan beleszerelmesedjen a népszavazás intézményébe - most mindnyájan leckét kaptunk arról, hogy ez is csak egy eszköz, játék a hatalom kezében.

Vagy egy még régebbi szösszenet: 

Amikor a sebességre utalunk, nem csak a tranzakciók, a vételek-eladások sebességére kell ügyelnünk, hanem arra is, hogy a döntésünket milyen időtávra hozzuk. S ebben meglepő párhuzam vonható a politikával is. Könnyű belátni, hogy távlatos politikai döntéseket csak hosszú évekre, években lehet tervezni – gondoljunk a nyugdíjrendszer vagy az oktatás átalakítására. A politikusokat eleve lehatárolja, hogy 4 éves ciklusokban kell gondolkodniuk, ezért ennél nem is nagyon látnak távolabb. Elképzelhető, mi is lenne, ha ennél is rövidebb periódusokban méretődnének meg – elképzelhető, hiszen látjuk, mit okozhat egy népszavazás, a közvélemény kutatási adatokra való reagálás. Az üzleti életben ez már így történik: a tőzsdén naponta méretődnek a cégek, ha rosszat mutat a negyedéves jelentés – már röpülhet is a menedzsment.