Orbán kastélya és az átlátható civilek

orban_kastely.jpegKövetelem a civil szervezetek és azok vezetőinek teljes jövedelmi, vagyoni helyzetének az átláthatóságát!

Most éppen - pár napig - Orbán kastélyán pörög az internet, majd jönnek újabb ügyek, mint az MNB alapítványai - s minden évben rendszeresen téma a képviselői vagyonbevallások csócsálása. Nem nagyon lehet tisztán látni - most éppen valószínűleg terelésként, de Botka László vagyonosodási vizsgálatát kezdeményezik: a Fideszesek. Mivel normál ész számára ezek szinte követhetetlen események - hajlamosak vagyunk megunni, s csak legyinteni, hogy a politikusok már csak ilyenek...(írtam: 2016.03.06-án)

A kormány - "rendet akar tenni" a civil szervezetek esetében. Rendben. Talán így akarja elkerülni, hogy politikusairól szóljanak a hírek.  Az ellenzék közben a képviselői vagyonbevallásokat, azok ellenőrzését akarná szigorítani. Pedig van megoldás, hogy érdektelenné, unalmassá tegyük a politikusok vagyonhelyzetéről szóló vitákat: minden jövedelmet, vagyoni részesedést átláthatóvá, bármikor lekérhetővé kell tenni. Minden állampolgár esetében. A svédeknél ilyen rendszer működik.(Ez egyben az egyes cégek tulajdoni viszonyait is átláthatóvá teszi, Magyarországon bejegyzett cégektől meg kell követelni a hasonló átláthatóságot - nem tiszta tulajdonosi hátterű és/vagy offshore cégek ne indulhassanak közbeszerzéseken, ne részesülhessenek állami támogatásokban.)

Politikusok, családtagjaik és üzlettársaik  esetében pedig meghosszabbítanám az elévülési időt a valódi vagyonosodási vizsgálatokra vonatkozóan. Talán alkalmazható jogi eljárás: aki önként nem vállalja - azok esetében bűncselekmény alapos gyanújával lehetne lefolytatni az eljárást...

(Nem állítom, hogy ez jogilag teljesen rendben lenne - de hát majd csak megoldják ezt is :-)

Címkék: Holnap