Bill Gates kemény csávó!

billgates_csaladja.jpgOlvasom: Bill Gates gyerekei nem örökölnek semmit a hetvenmilliárd dolláros vagyonból

Általánosan, egyre inkább elfogadott,hogy  nyílik az olló a high-tech kreatív területek és a rutinmunkát végzők között - ami a hagyományos munkakörök megszűnését, de legalább is jelentős csökkenését is jelenti. A vagyoni/jövedelmi különbségek növekedésével együttesen ez ahhoz vezet, hogy nő a prekariátus, a bizonytalan helyzetű emberek száma, ezzel együtt a populizmusra, demagógiára való fogékonyság - a világon mindenütt. Még sokaknak ismerős Piketty neve - ő a vagyonadó bevezetését javasolta a káros egyenlőtlenségek csökkentésére.

Gates mellett más példák is vannak: Waren Buffett – a világ egyik leggazdagabb embere - egy interjúban így foglalta össze a szerinte kívánatos örökösödési szabályt: „Hagyj elegendő pénzt gyermekeidre, hogy azzal foglakozhassanak, amivel szeretnének. De nem hagyj annyit, hogy ne kelljen dolgozniuk”.

 

A kérdés az: amit Gates tesz, az erkölcsi követelménnyé válik-e, s általánossá válik? Netán lehet követelménnyé tenni, s törvénybe foglalni?

Erről kérdeztem már hozzáértőket - a gyakorlatban megvalósíthatatlannak tartják a törvényi megoldást, mert egy ilyen szabály nagyon könnyen kijátszható - pl. kreatívan át lehet játszani a vagyonokat akár ajándékozásként, akár vagyonkezelő cégekbe való kiszervezéssel.

S persze, lesznek, akik azt hozzák fel, hogy ezek az emberek akkor is figyelembe vehették volna a szegénységet, az egyenlőtlenséget, miközben felhalmozták a vagyonukat. De attól még nekem tetszik ez a Gates...

 

 

 

 

Címkék: Holnap