Lex CEU, lex civilek - lex Orbán

szakallas_orban.jpgNem hittem volna, de valóban vannak olyanok, akik komolyan hiszik azt, amit a kormányzat állít: nincs semmi baj ezekkel a törvényekkel. Talán így megértik:

Tegyük fel, hogy egy ellenzéki képviselő bead egy törvényjavaslatot - az alábbi tartalommal, kérve annak rendkívüli sürgősséggel való megtárgyalását:

Sok zavart okoz, hogy azonos keresztneveknek több változata is létezik, ezért - különösen a külföldi kapcsolatokban - ez komoly problémákat jelenthet. Ennek érdekében:

A törvény elfogadását követően vezető politikai tisztséget nem tölthet be olyan személy, kinek édes testvérének keresztneve azonos az ő nevének valamely változatával.

Mesébe illő feltételezés: de játsszuk azt, hogy a Parlament el is fogadja ezt a törvényt.

Milyen érveket tudnának felhozni egy ilyen javaslat ellen?

  1. Marhaság, az egész csak Orván Viktor ellen irányul, mivel az testvérét hívják Győzőnek - de hát hol szerepel a törvényben Orbán?
  2. Nem valós probléma, külföldön sem tévesztik össze a neveket - már hogyne lenne az! Például nagyon gyakran Victor Orban-t írnak a külföldi lapok.
  3. Nem lehet így, összecsapva törvénykezni, legalább az MTA nyelvészeinek a véleményét is ki kellett volna védeni - az eljárás megfelel a törvény betűjének, követelményeinek.
  4. Lehetetlen követelmények Orbán Viktorral szemben! - dehogy lehetetlen, hiszen bármikor lemondhat, illetve kezdeményezheti akár önmaga, akár testvére névváltoztatását, ezt a magyar törvények lehetővé teszik.
  5. Egy ilyen névváltoztatási eljárás időigényes! - na, látja, hogy nem megvalósíthatatlan.
  6. Mi legyen addig? - a törvény az törvény, azt be kell tartani, sajnáljuk, de Orbán úrnak le kell mondania

Nos, akinek nem tetszenek az érvekre adott válaszok - talán megértik, hogy ugyanilyenek hangzanak a CEU és a civilek esetében is.

Címkék: Napi, Demokrácia