Itt van a tettek ideje - hajrá!

sandor_maria-1024x576.jpgOlvasom, hogy többek között a mozgalom céljai közt szerepelnek az alábbiak is:

* választási rendszer reformja

* a „veszprémi modell” kiterjesztése, független civil jelöltek közösségi támogatása

Nekem valami nem kerek - de lehet, csak bennem a hiba.

Ha jól értem, a választási rendszer reformja azt jelenti, hogy arányos legyen a rendszer: ez listás szavazással érhető el. (Tudom, nem csak erről szól ez a pont, hanem még mindarról, ami a szabad és tisztességes választás feltétele). Bár nagy híve lennék, de nem sok esélyt adnék arra, hogy ebbe a Fidesz - bármilyen külső nyomásra is - de beleegyezne. Legfeljebb akkor, ha úgy alakulna a helyzet, hogy komoly esélye van egy 2/3-os ellenzéki győzelemnek. Ekkor ugyanis egy arányos rendszer éppen a Fidesz pillanatnyi érdekét szolgálná.

Abból, hogy a szervezők független civil egyéni jelöltekben gondolkodnak, arra következtetek, hogy ők sem bíznak a változásban.

kesz_zoltan.jpegBizonyára sokak számára szimpatikus a független, civil jelöltek indítása, a "veszprémi modell". Szó se róla, sokat jelent egy jelölt személye, hitelessége - de csak kiélezett helyzetben. Ugyanis ha valaki veszi a fáradtságot, akkor azt találja, hogy nagyon szoros korreláció van a parlamenti választásoknál a pártokra és az egyéni jelöltekre adott szavazatok között. Vagyis a szavazók azt az erőt keresik, melyet képesnek tartanak véleményük érvényesítésére - s ezt elsősorban a pártokban, listákban látják, láthatják. S van egy másik tény, még nyomósabb érv, ami a "függetlenség" ellen szól. Töredék szavazatokat csak listák kaphatnak. 2014-ben így jutott a Fidesz és a Jobbik 11-11, az LMP 2, a választási szövetség pedig 13 mandátumhoz - vagyis független jelöltek esetében ilyen arányú mandátumokról kellene lemondani. Ebből számomra az következik, hogy vagy a jelölteknek kell eleve valamelyik listához tartozniuk - vagy létre kellene hozni egy választási pártot a civil jelölteknek.

Azt már meg sem említem: azoknak, akik arányos választási rendszerben gondolkodnak, érdemes lenne észrevenni: ez a szisztéma tesztelhető, kipróbálható lenne - egy 0. fordulóval, előválasztással. Így jöhetne létre egy árnyék-parlament, mely megválaszthatná a maga árnyék-kormányát és közös miniszterelnök jelöltjét...