Bevándorló, vendégmunkás...

es.JPGA tudós szerzőknek igazuk van, amikor a gazdaság és a társadalom fenntarthatóságának a szempontjából azt bizonyítják, hogy „bevándorlókra szükség lenne, vendégmunkásokra nem”.[i] Ugyanakkor más képet kapunk, ha a nézőpontunkba bevonjuk a kultúra és a környezet fenntarthatóságának a vizsgálatát is. (Közjón a gazdaság, társadalom, kultúra, környezet egymással is konfliktusban lévő elemeinek a hosszú távú, együttes fenntarthatóságát értve.)

A túlnépesedés a természeti erőforrások túlhasználatát okozza – ugyanakkor az említett országok egyben olyanok is, melyek a globális környezet/klímavédelem szempontjából is sokat tehetnének. Az őserdők és  termőföld védelme, a sivatagosodás megállítása vagy épp visszafordítása a gazdag Északnak is az érdeke. Ezekben az országokban sem megoldás a segélyezés – ritkán érnek célt az ilyen pénzek, rendszerint elakadnak a politikusok zsebében. De érdemes lenne kipróbálni Dani Rodrik ötletét. E szerint meghatározott időre (3-5 év?) vendégmunkásokat fogadnak, szervezett módon. Ez eleve visszaszorítja az errefelé illegálisnak nevezett migrációt. Ugyanakkor a vendégmunkások önfenntartásukon túl kerestük egy részét hazautalhatják, de meghatározott hányadát bank/befektetési számlára kellene utalniuk, s ezt az összeget csak hazautazásukkor kapnák kézhez. Tekintve, hogy napi unkájuk mellett szak- és üzleti képzést is kapnának, otthon vállalkozást indíthatnak vagy elhelyezkedhetnek az egészségügyben, mezőgazdaságban (kertészetekben). Ha a fejlett országoktól célzott támogatásokat kapnak ezek az országok, melyeket jórészt oktatásra költenék, akkor megszületik az a munkaerő is, mely részese lehet a környezet/klímavédelmi projekteknek, azt pedig tudjuk, hogy minél magasabb a képzettség, annál alacsonyabb a fertilitás.

Arra pedig van példa[ii], hogy globális szervezetek civilekkel, helyiekkel összefogva el tudják érni, hogy a támogatások célt is érjenek

Mindez pedig kapcsolódik a korábbi posztjaimhoz

 

[i] https://www.es.hu/cikk/2023-08-11/szelenyi-ivan-mihalyi-peter/a-vilag-nepesedesi-forradalma.html

[ii] https://szazad21.blog.hu/2017/01/12/lepra_es_pitypang_omladozo_szelmalmok