Gulyás Gergő felfújja magát

06_gorillas.jpgRégóta figyelem a tevékenységét – minden bizonnyal ő lesz lakóhelyem parlamenti képviselője. Bátor ember. A Fidesz alelnöke, frakcióvezetője, s tán nem érzi elég jelentősnek magát, s úgy hiszi, ha Kis Jánosra támad, ezzel az ő ázsiója is növekszik. Teszi ezt olyan nyilvánvaló hazugságokkal, csúsztatásokkal, hogy ez ilyen stílusú embert még a Tik-Tak presszóból is páros pofonokkal küldenék haza.

(Kis János publicisztikáját jelentette meg a Mancs: http://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-tet-108371  Érdemes elolvasni - de amiről az alábbi poszt szól, amit a szerző engedélyével és a szerkesztőség beleegyezésével adok közre - az elsősorban Gulyás Gergelyről és csapatáról szól. Gulyás válaszát a lap olvasói levélben közölte. )

Miközben Kis János a közös gondolkodáshoz szeretne hozzájárulni – GG kinyilatkoztatásnak minősíti azt. Kis János röviden leírja, hogy ez mennyire egy személyre épülő patrónusi, a kiépülés fázisában lévő autokratikus rendszer – a részletes leírást azzal gondolja kivédeni, hogy az alaptörvény védelmet biztosít az eltérő véleményeknek. Vagyis: nem is próbálja meg cáfolni a – nem Kis szóhasználatával – maffia állam kiépülését.

Kis leírja, hogy a Fidesz szavazótáborának összetétele az alacsonyabb iskolázottságú, idősebb, falusiasabb, kisvárosiasabb rétegek felé mozdul el – GG ezt az állítást azzal kívánja megsemmisítően cáfolni, hogy nyártól decemberig minden rétegben visszaerősödött a Fidesz, de maga is kénytelen elismerni, hogy éppen a Kis által említett rétegekben az átlagot meghaladó mértékben. GG azt hazudja, hogy Kis írásában ez a Fidesz bukásának premisszájaként szerepelne. Ugyancsak méreteset hazudik: „Kis János cikkében az autokráciát leleplező súlyos vádként fogalmazódik meg, hogy a Fidesz frakció támogatja a kormány és a miniszterelnök által előterjesztett jogszabályokat. Hol van ez másként Európában?” Az a gondhogy ilyen kitétel nem szerepel az eredeti írásban. Kifejezetten pikáns, hogy éppen a CEU professzorának cikkét cáfolná azzal, hogy annak írásában nem szerepel konkrét példa az alapjogi normákon átlépő és a jogállam formális elveit sem betartó jogszabályokra. Ha a frakcióvezető úrnak nem jutnak eszébe ilyenek – megbeszélhetné a parlament törvényalkotási bizottságának korábbi elnökével – bár ha nem mer önmagával sem őszintén beszélni, azt is meg tudnám érteni.

Hasonló módon érvel, s cáfolni látszik Kis János kijelentését – a privát médiát szinte teljes egészében Orbánhoz köthető oligarchák vásárolták fel - de a legszebb dolgok az egész írásban a menekültkérdésről és a gazdaság teljesítményéről megszokott kormányzati mantrákat sorolja fel a szerző – ezekről ugyanis Kis János nem is írt. Hogy akkor miért is erről „válaszolt” Gulyás úr, a megfejtést a „közszolgálati” hirado.hu oldalon találhatjuk: Terjedelmes és alapos válaszcikkben reagált Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője Kis Jánosnak, az SZDSZ egykori elnökének a Magyar Narancsban megjelent helyzetelemzésére. Gulyás válaszában leszögezi, annak ellenére is a válasz parancsa fogalmazódott meg benne, hogy Kis János „képtelennek tűnő állításokkal” érvel, hiszen Kis rendszerváltásban betöltött szerepe múlhatatlan érdem. Gulyás Gergely válaszát alább a Híradó.hu teljes terjedelmében idézi, ugyanis a Fidesz frakcióvezetője éles és pontos megállításokkal cáfolja Kis János szinte összes megállapítását az Alkotmánybíróság jogkörétől kezdve a joguralom kérdésén át a médiahelyzetig. – majd teljes terjedelmében ismertetik az írást.

Azután már ezt szemlézi az Origó „A Fidesz frakcióvezetője Gulyás Gergely válaszul módszeresen ízekre szedte Kis eszmefuttatását”.

De hogy valójában mit is mondott Kis János – csak Gulyás úron keresztül ismerheti meg a tisztelt olvasó. Hogy „ne a múlt által megjelenített múlt térjen vissza, hanem a polgári jövő folytatódjon.”

Bennem csak két kérdés maradt: hogyan mer Gulyás polgári jövőről beszélni – s legalább azt megteszi-e a MANCS, hogy elérhetővé teszi az eredeti írást: mégis csak jobb, ha Kis Jánostól tudjuk meg, hogy ő mit írt, mint a hivatásos agitkából.

Horváth G. György

PS:: A MANCS szerkesztőségi megjegyzése is azt erősíti, hogy valamiféle média hekkelésről lehetett szó, ugyanis "elfelejtették" közölni, hogy egyidejűleg máshol is - na hol??!! - megjelentetik az írást, ezért azután a lap is online elérhetővé tette az eredi, Kis János írást.

Címkék: Napi, Demokrácia