Z. Könyvtárat, de ezeret! -vagy háromezeret


valtozasmo_a1.jpgHárom éve írtam egy posztot Z. Könyvtárat, de ezeret! - de hát több, mint háromezer település van az országban.

A lényeg ma is ugyanaz: nem "ellenzéket" - hanem társadalmat kell építeni. Akkor még úgy gondoltam, hogy néhány tekintélyes közéleti (s nem párt-)ember közvetítésével megoldható - ma már látom, hogy ennél komolyabb szervezésre, szervezetre van szükség.

dia13.JPG

(A képen az első a monolit, egy központból vezérelt hatalom (ld: Fidesz); a második a decentralizált, de adott esetben együttesen is fellépni tudó, kívánatos működés; a harmadik a képzeletünkben ideálisnak tekintett, alapvető konfliktusok nélküli működés;  a negyedik pedig az ellenzék mai helyzete.)
Szükség van egy Társadalmi Parlamentre, annak megalakulásáig egy Társadalmi Tanácsra. (Természetesen nem az elnevezés az érdekes.) Ez utóbbiak tagjai olyan, tiszteletre méltó tagok, akik kidolgozzák az ideiglenes parlament megalakulásának feltételeit, a későbbiekben pedig ideiglenes államfői és AB funkciókként felügyelik, hogy a parlament fair és demokratikus módon működjék.
A Tanács kialakítja, hogy milyen kritériumok alapján lehet egy szervezet a parlament tagja. Pl: célkitűzéseik közt szerepel a jogállam visszaállítása/megteremtése; a maffia-állam felszámolása, az oktatás és az egészségügy átalakítása. Valós szervezetekről lehet szó (pl: már megszerveztek egy tekintélyes demonstrációt - pl. 3-5-10 ezer fővel; igazolt tagjaik száma 100-1000 főt eléri; Facebook ismeretségük 5-10-20 ezer lájk, stb. Már most jelzem: ennek a kritériumnak a pártok is megfelelnek egyébként.).
A Társadalmi Parlamentnek első körben a civil- és társadalmi szervezetek lehetnek a tagjai. Kidolgozzák az "előválasztási" szabályokat, s meghatározzák, hogy mely kulcstémákban kell beindítani a Társadalmi kerekasztalok működését, kidolgozzák azok működési szabályait. S ekkor már akár a pártok is részesei legyenek a Társadalmi Parlamentnek. (Azt remélem, hogy így egyik, önmagát demokratikusnak tartó párt, szervezet sem utasíthatja vissza a közreműködést, s vállalják, hogy az országgyűlésben a Társadalmi Parlamentet képviselik a kérdésekben - pl: Orbán Viktor és Polt Péter mikor mond le - a mégannyira korlátozott ellenőrzési funkciókban - de nem vesznek részt az álságos törvénykezéseben.)
Funkciók, kerekasztalok, előválasztás:
Első körben
  1. létre kell hozni a TP korrupcióellenes ügyészségét - a rendelkezésre álló információk alapján lefolytatható az ügyek “tárgyalása”.
  2. létre kell hozni a “TP média-felügyeletet”
  3. A TP “bizottságaiként” társadalmi kerekasztalok megalakítása
  4. nem hagyományos parlamenti szerep - de koordinálni, segíteni kell a “Társadalmi Önkormányzatok” (korábbi írásomban: a könyvtárak) hálózatának a kialakítását.
A kerekasztaloknál mindenki bemutathatja elképzeléseit, kampányolhat mellette, tekintve, hogy mindez a nyilvánosság előtt zajlik (lényegében korábban már hasonló módon alakította ki a választási törvényre, az oktatás, egészségügy átalakítására vonatkozó elképzelésket az ellenzék).
Nagy, eddig nem gyakorolt feladat, mert közben a lehetséges együttműködés kereteit is ki kell alakítani.
Mindezek alapján - az éppen aktuális választási törvényhez igazodva - eldönthetik, hogy milyen koordinációval/összefogással, alkotmányozó/kormányzó képességük felmutatásával indulnak neki a választásoknak.
Egyáltalán nem állítom, hogy csak így és ilyen módszerekkel lehet felkészülni a jövőre - pusztán azt szeretném bizonyítani, hogy létre lehet hozni olyan, előre lefektetett szabályokat, melyek megfelelnek Rawls igazság fátyla kritériumának: akkor lehet fair és igazságos, így betartható megállapodást kötni, ha még nem lehet tudni, hogy kinek lesz kedvezőbb. Mindez nem jelenti, hogy sürgetni kellene a dolgokat, vagy főleg azt, hogy kívülről be kellene avatkozni a dolgokba.
Ahogy korábban írtam, számos változat képzelhető el ma még arra, hogyan is szűnik majd meg a NER rendszere. De készüljünk. Építsünk ki egy társadalmat. A kulcskérdés a vidéki könyvtárak létrehozása. Nem ördöngősség, a szervezet- és közösségépítésnek ismertek az eszközei - a kritikus sikertényező az, hogy ne egymással versengő feleke akrjanak sikert elérni. S legyenek türelmesek - csak az érett búzából lehet kenyeret sütni, az idő előtti aratás - legfeljebb csak szénakaszálás lehet.
Címkék: Demokrácia, Holnap