Hol a nép a népszavazáskor?

vak-f.jpgMég bőven abban az időszakban, amikor az ellenzék próbálkozott a népszavazással, már elmondtam lesújtó véleményemet erről a veszélyes  eszközről... Azóta csak megerősödött bennem a tudat.

A mostani, kvótaügyi népszavazásban minden lehetséges visszaélést elkövet az Orban AG (AG: utalás a cégszerűen működő maffiaállamra, illetve a simicskai jelzőre).

Miről fog dönteni a nép?  "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Első pillanatra értelmesnek tűnő kérdés, mert mi van akkor, ha az Európai Unió legfontosabb döntéshozó szervében, az Tanácsban, feldúsulnak az Orbánhoz hasonló rovott múltú és jelenűek, s kényükre-kedvükre hoznak döntéseket? De mielőtt NEM-mel szavaznék, eszembe jutna, hogy őket is korlátozza az EU alapokmánya és a lisszaboni szerződés - az elsőhöz népszavazással, a másikhoz parlamenti ratifikálással csatlakoztunk. Az első, valóban kvótát Orbán úr, Magyarország regnáló miniszterelnöke is jóváhagyta (igaz, utólag megtámadta a bíróságon), de a lényeg az, hogy az Országgyűlés előre is hozzájárult a lisszaboni szerződés alapján hozott, ill. meghozandó döntésekhez, vagy ha úgy tetszik: előírásokhoz. Ez azt jelenti, hogy nemzetközi szerződést érint az ügy - még a sziklaszilárdságú alaptörvény szerint sem lehetne ebben a témában népszavazást kiírni. A kérdésből nem derül ki, hogy a múltban meghozott, illetve a jövőben meghozandó előírásokról van-e szó: a kérdést átengedő "független" bíróság az előző, míg a beterjesztő kormány az utóbbi felfogást vallja - úgyhogy már csak ezért sem egyértelmű a kérdés. Ezek után az már szinte mellékes, hogy az Orbán által delegált Navracsics Tibor EU biztos szerint nincs ilyen elképzelés - s nem is lesz. (Kifejezetten izgalmasnak tartom a kérdést: miért nem kérdezik meg, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa a napsugarak Magyarországra történő sugárzásának korlátozását - a kérdésnek ugyanannyi értelme van, ráadásul jobban is érintené a zembereket.) A lényeg: a kérdésben ezek szerint nem a kötelező betelepítés a lényeg - marad a szuverenitás, az "Országgyűlés hozzájárulása nélkül". (Kifejezett kötözködés lenne a részemről, ha felvetném: mivel nem egyértelmű, hogy melyik Országgyűlésről is van szó, mi a helyzet akkor, ha pl. a németek vagy az osztrákok hozzájárulnak?). Mindenki eldöntheti, hogy szuverenitásunk szempontjából melyik a súlyosabb kérdés: már lemondtunk a saját gazdaságunkról, vállaltuk a nemzeti valutánk lecserélését - s készek lennénk a hadseregünket egy EU-s intézménybe integrálni. (Történeti párhuzam: a Monarchia idején "csak" a szuverén gazdaságról, hadseregről és külpolitikáról mondtunk le - Szíjjártó ugra-bugrálását tekintve ez utóbbi még fájón a nyakunkon maradt. Arról valóban komolyan kellene beszélgetnünk, hogy mit is értsünk nemzeten, szuverenitáson - kormányunk törekvéseit tekintve nem látom túl messzinek azt az időt, amikor a Trianonról szóló megemlékezések a hálaadásról szólnak majd, mivel az ottani döntések tették lehetővé a nemzetállami keretünk kialakulását.)

Akárhogy is nézem, a kérdésben ennyi van - de a vita és a kampány nem is erről szól. Gátlástalan kormány-propaganda "Brüsszel" ellen, a menekültek, migránsok, bevándorlók és a terroristák összemosása, az iszlám félremagyarázása - másik oldalról pedig a tanácstalanság, széttartó üzenetek.

Egy részletes elemzést akartam írni, de kezembe került a friss HVG, benne egy interjú Csetényi Csabával, a kormány kampányát elnyerő cég vezetőjével.

- Egyetért a kormány migránspolitikájával, azzal, aminek a kampányát Ön vezeti? A válasz: A magyar kormány a rendelkezésére álló információk alapján - szerintem helyesen - azt gondolja, hogy emlékeztetni kell a lakosokat arra, hogy Európa legfontosabb értékei - a vallásszabadság, a sajtószabadság, a női egyenjogúság - veszélyben vannak.

Na, ettől eldobtam magam - ezek szerint erről szól a népszavazás és a kampány?