Rend a homokozóban?

ures_targyalo.jpgMúltkorában jól kiosztottam az un. demokratikus ellenzéket - játszótéri gézengúzokhoz hasonlítottam őket. De lehet, hogy változik a helyzet? Elkiabálni nem szeretném...

"Volt alkalmam politikust kérdezni: mi volt a siker magyarázata  Majtényi László egységes ellenzéki jelöltségének. A válasz: nem volt tétje." A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a pártok (incl. Jobbik) megegyeztek az egészségügy alapelveiről - s friss hír, hogy a választási rendszerről is (excl. Jobbik). Nem hinném, hogy az oktatásról ne tudnának megállapodni - van erre is javaslat. Nem hiszem, hogy ne értenének egyet Polt elzavarásával, s még jó pár közös témát lehet találni.

Ekkor már csak az a kérdés marad, hogy mindezt valóban meg is akarják-e valósítani. Ha a pártvezérek és miniszterelnök-jelöltek szintjén - a civilek támogatásával, nyomására, a kérdés szakértői szintre delegálásával a dolog azt sem tűnik lehetetlennek, mert van erre megoldás - elemzők kapásból tucatnyit tudnak felsorolni. Ma még a pártok és szervezetek a végtelenségig képesek vitatkozni az "együttműködésről", "összefogásról", ill ezek elutasításáról ,identitásukról, ideológiájukról és programpontjaikról -  pedig amire szükség van a cél eléréséhez, azt nem "összefogásnak", hanem egy időben és terjedelemben a minimumra korlátozott alkotmányos megállapodásnak kell nevezni és tekinteni.

A sok lehetséges megoldás közül csak egyet említenék: létre kell hozni egy szakértő alapú árnyékkormányt és árnyék-parlamentet (listát). A választások után (megj: utólagos beszúrás) ez 3-500 nap alatt elvégezné a nagytakarítást, majd új választásokat írnának ki.

Ismerem az ellenérveket:

- egy ilyen megállapodás hozhat választási győzelmet - de a kormányzáshoz politikai támogatásra van szükség, különösen a gazdaságpolitikában, ahol nem csak rövid távon is kedvező döntéséket is kell hozni. Egyrészt hiszem, hogy egyeztetéssel normális megállapodásra lehet jutni, hiszen van már erre példa. Másrészt úgy gondolom, hogy olyan program biztosan összehozható, mely a megállapodásban részvevők legalább fele támogatni tud.

- ha csak szakértők/civilek szerepelnek, akkor hiányzik mögülük a politikai támogatás - ha viszont csak a pártok emberei szerepelnek a listán, az nem jelent megújulást: egyszerűen megoldható, ha fele-fele arányban szerepelnek a függetlenek és a pártpolitikusok. (Megjegyzem: 2-3-500 napot ki lehetne bírni ez utóbbiak nélkül is.)

- a Jobbik nélkül kevés az ellenzék ereje: ha az un. demokratikus pártok - szerintem sok tekintetben méltányolható okokból - nem vállalják fel még ezt a minimumra korlátozott megállapodást sem, akkor két dolgot tehetnek: hagyják a Fideszt kormányozni, vagy pártként csak kívülről támogatják a meghatározott ideig működő szakértői és civil árnyékkormányt és -parlamentet.

- a pártok nem képesek feladni az identitásukat: ahogy megtettem a Momentummal, minden más erőn is számon kérhető, a civilek szervezett fellépése pedig kényszerítő erő is lehet.

Vagy ha nem, hát kisnyúl - s mindenki mehet vissza a homokozóba. De azért ne szaladjunk túlzottan előre... Egészségügy, választási rendszer: egyelőre még csak itt tartunk.

Címkék: Napi, Demokrácia