Újra meg újra a demokráciáról

halo_tip.jpgSokat írkáltam már a témáról - a hálózatelmélet segíthet, hogy lássunk is, ne csak beszéljünk. 

Az első alakzat stabilnak tűnik - amíg működőképes a centralizáció. Ne tagadjuk: ennek is van tere vészthelyzetek esetén, a pártok így működnek kampányokban, amikor csak a győzelem a cél. De ha kiesik a központi elem - az egész széthullik, ahogy ez minden diktatúrával vagy autokráciával eddig megtörtént a történelemben.
A decentralizált háló jelképezi a pluralizmust vagy éppen a szubszidiaritást - ilyenkor léteznek/születnek alternatívák, melyek hosszú távon a fejlődést biztosíthatják. Egy decentralizált alakazat sérülése nem okozza az egész rendszer végét. Az elosztott hálózat azt a csak lelki vágyainban élő helyzetet mutatja, amikor egy társadalomban létezik a szabadság és az önállóság, nincsenek hierarchikus szintek, s mindenki boldogan él, amíg meg nem hal. (A gyakorlati megvalósíthatatlanságról a hivatokozott posztban lehet olvasni.)
A magyar rögvalóság az ilyen: van egy erős, centralizált politikai erő, s rajta kívül csak kicsi kisebb alakzatok léteznekcentr_szetesett.JPG - láthatóan minden esély nélkül. Egyből látható a lehetséges megoldás: a széttöredezett elemeket össze kell rendezni. Az teljesen nyilvánvaló, hogy egy ugyanolyan centralizált alakzatnak nincs esélye. (Lehetett volna egy előválasztással, vagy ha kizárólag csak egy szakértői választási párt létezne a Fidesszel szemben - de ez a konstrukció csak papíron valósulhat meg, annyira eltérőek az ideológiák, identitások, érdekek - s talán időnként még értékeket is érzékelhetünk. De ha nincs közöttük semmilyen kapcsolat - akkor sikeresen közdhetnek az így megszerezhető max. 50 - 60 mandátum elosztásáért.

Közös pontot találhatnak, ez a hazaáruló bűnbanda leváltása. Eszköz a több közös lista és az EVK-kban a koordinált indulás, mely az egyes helyeken létrejöhet a pártok alkujával, máshol a civilek - közvélemény kutatásokon alapuló - ajánlásával. (Vagyis: egyik más pártnak sem kell a Jobbikkal összefognia - s nekik sem az un. ballib oldalról.)

Sokan felvetik: egy esetleges ellenzéki többség esetén sem jöhet létre valódi kormányzás, hiszen ahhoz pártok, pártok által támogatott programok - és megválasztott miniszterek kellenek. Nem akarom elárulni, hogy akár szűk parlamenti többséggel is, de hogyan lehet elérni az ügyészség és az AB semlegesítését, mert egy ből a Soros hálózat "demokratikus államrend" (ha-ha) elleni szervezkedésének mondhatnák - de akár 50 napon belül is ez megoldható, s egy új választási törvény alapján sor kerülhet egy újabb választásra is.

Aki nem hiszi - járjon utána...

Címkék: Napi, Demokrácia