MI, tények és manipulációk

si_csanyi.JPG16200254-10163610-00000000
Az InfoRádió Arénája az, ahol rendszeresen kibújok a buborékomból - mert pl. ilyen dolgokkal is találkozhatom: 

Freund Tamás a kutatás világáról, a mesterséges intelligenciáról és arról, hogyan lesz az Akadémia a nemzet tanácsadója


Az interjóban olvasható/hallható az alábbi érdekes rész:
ez a mesterséges intelligencia világába tartozik, ..... Német T. Enikő vezetésével Szeged és Debrecen együttműködésében egy olyan program indult, amelyik a mesterséges intelligenciát arra használja fel, hogy olyan felismerő programokat gyártsanak, amelyek meg tudják különböztetni az áltudományos érvelést a valódi tudományos érveléstől, az álhíreket a valódi hírektől.

Ezt egy nagyon izgalmas témának tartom - s felteszem, nem a ChatGTP elve szerint működne, mivel az maga is képes blöffölni. De mit kezdene egy ilyen célra fejlesztett MI egy Orbán (legyen az Viktor vagy Balázs szöveggel?
https://privatbankar.hu/cikkek/makro/orban-viktor-kemenyen-odaszolt-ha-ukrajna-penzt-akar-tolunk-mutasson-tiszteletet.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

Felhozná, hogy a listán olasz, francia, görög, stb cégek is szerepelnek - s azok máshogy intézik az ilyen listázást? https://sanctions.nazk.gov.ua/en/boycott/

Amikor a svédek NATO csatlakozásáról van szó, felhozná, hogy semmi érzékelhető gondunk sem volt velük, amíg a törökök nem hátráltatták őket?
Amikor visszautasítja, hogy az amerikai demokraták rá akarják kényszeríteni másokra - akkor az MI kimutatja, hogy ő ezt egy országon belül erőszakkal megteszi? Amikor különutas politikáját a kárpátaljai magyarsággal magyarázza, az MI majd rámutat, hogy legalább ekkora lengyel, román kisebbség is él ezen a területen? Vagy netán arra is emlékezet az MI, hogy a 22-es választásokat álhírek gátlástalan terjesztésével nyerték meg - ilyen arányban?
Ezzel a hatalmi gépezettel, hálózattal nehéz felvenni bármilyen védekező pozíciót - úgy tűnik, még az is az alkotói szabadság része, ha konkrét hazugsággal, jól beazonosíthatóan hiteltelenítenek el/vádolnak meg embereket? Nem véletlen, hogy a kutatási eredményeket objektíven értékelő Vox Populi Választási Kalauz a minden szempontból leghitelesebb közvéleménykutató cég, illetve annak vezetője érdekében egy "crowfounding" kampányt indított.
Címkék: Demokrácia, Holnap