Orbán fundamentális sikerei - voltak?

orban_tiennamen.JPGOrbán politikája megbukott – de a hívei erről nem tudnak, s az ellenzék sem hiszi el

A nagy vezér alapelvei, melyeket a hívek nyomatnak:

  1. Igaz, hogy az Orbán-Mészáros család csodásan gazdagodik, de a gazdaság renben van, amit a makró adatok jól mutatnak
  2. a rezsicsökkentés a családok biztonságát szolgálja
  3. megvédtük az országot, sőt, Európát a migráncsoktól
  4. a hanyatló Nyugattal, Brüsszellel szemben nekünk az oroszokkal, Putyinnal kell barátkoznunk.

ad.1. Sok szót nem érdemel, már az ukrán háború előtt nyilvánvaló volt, hogy nem sikerült „előzni a kanyarban” – rekord adósságszint, magas hiány és infláció, miközben folyt az esztelen osztogatás.

ad.2. eddig csak viszonylag szofisztikált elemzésekkel lehetett bemutatni, hogy egy központi árszabályozás mennyire káros, hogy csak akkor működött, amikor a világpiaci árak alacsonyabbak voltak a diktált hazaiaknál, s a különbözetet zsebre lehetett rakni – de egészen más a helyzet, ha a rezsi csökkentése nem megalapozott s az árak megugranak.

ad.3. az Ukrajnából jövő menekülthullám bebizonyította, hogy mennyire embertelen, betarthatatlan rendszert vezetett be a magyar rezsim – kiderült, hogy betarthatatlan. Túl azon, hogy felszámolták a menekültügyi infrastruktúrát, s a civilek, segítő szervezetek nélkül tízezrek ott csatangolnának a határnál, érdemes néhány hipotetikus kérdést feltenni: ha rezsim meg akarja védeni a békét Ukrajnában, akkor ez azt is jelenti, hogy van mit – akkor ez nem egy biztonságos ország? Hányan tudtak volna átjönni a határon, ha a korábbi szabályozás szerint csak a nagykövetségen, konzulátusokon beadott kérelmeket lehetne elbírálni? Ha más országok nem fogadnának be menekülteket – ahogy eddig mi tettük – mit kezdenénk velük?

ad.4. 5 órán át tárgyaltak – azután Putyin megnyomta a start gombot… Azóta Orbán még próbálkozik, de komolyan a fejére koppinthattak – itthon még mindig az oroszoknak udvarol, de megszavazza a szankciókat, a fegyverszállítást. A Vörös tér felé elzáródott az út – de mit lehet elérni a Tiennamen téren? Én inkább a Felcsút SE pályaedzői pozícióját ajánlom...

Olvasni pedig ezt: https://orulunkvincent.blog.hu/2022/03/05/most_mulik_de_mi